FACTURA ELECTRÒNICA

Hem començat a publicar les respostes a les preguntes més freqüents sobre la Factura Electrònica i Verifactu.

En els propers dies continuarem publicant més respostes. Moltes gràcies.

PREGUNTES FREQÜENTS. FAQS

Actualment les empreses subjectes al SII no estan obligades a incloure el codi QR a les factures ja que en aquest moment no estan previstos canvis al SII.

Tot i això -segons ens comenten fonts de l'Agència Tributària- és possible que en un futur això pugui canviar, ja que el client que rep la factura del SII sense el codi QR no té la possibilitat de contrastar si està declarada, mentre que si la rep d'un emissor acollit a Verifactu, té la possibilitat de contrastar si està declarada a través del codi QR.

En alguns casos aquesta situació pot crear desconfiança davant de certs clients que no coneguin el motiu pel qual l'empresa acollida al SII no inclou el codi QR a la factura. En aquest cas, una bona opció pot ser informar als clients que el motiu pel qual l'empresa no inclou el codi QR a la factura és perquè està acollida al Subministrament Immediat d'Informació i que fins ara no s'ha desenvolupat la normativa del codi QR en factura per al règim fiscal del SII.

L'objectiu que es pretén assolir en establir l'obligatorietat d'incloure un codi QR a les factures emeses és incloure una eina més per lluitar contra el frau fiscal, ja que a través del codi QR el client podrà comprovar l'autenticitat de la factura, és a dir, llegint el codi QR podrà consultar l'Agència Tributària si les dades de la factura del client concorden amb les dades que ha declarat l'emissor de la factura.

La generació del codi QR no ens ha de preocupar, ja que el generarà automàticament el programa de facturació que estiguem utilitzant.

Les dades exactes que ha de contenir encara no les sabem, ja que s'està esperant la publicació del reglament que regula els aspectes tècnics que hauran d'incorporar els programes de facturació per complir el que disposa la Llei Antifrau, però basant-nos en l'experiència del Ticket Bai, que és una reglamentació similar que ja està en vigor a Euskadi, contindrà la identificació de l'emissor, data factura, número de factura, bases imposables, impostos i factura total.

Però, a més, el codi QR també dóna a entendre que l'emissor està utilitzant un programari legal que compleix la normativa Antifrau que prohibeix el programari de doble ús, és a dir, aquells programes que permeten ocultar dades financeres.

Sí. Les factures simplificades també deuen incloure el codi QR.

La raó és que la factura simplificada, el que abans es coneixia com un tiquet de caixa, a efectes fiscals no deixa de ser una factura, l'única diferència és que a la factura simplificada no s'hi inclouen les dades del client perquè no supera l'import màxim que la llei estableix per poder emetre una factura simplificada. Si es supera aquest límit cal emetre una factura amb les dades del client.

Com el seu nom permet intuir, Verifactu és un sistema de verificació de factures que neix a partir del Reial Decret 1007/2023 que es va publicar al BOE el 6 de desembre de 2023. Aquest Reial Decret també és conegut com a Llei Antifrau o Reglament Verifactu.

És un conjunt de normes que regulen els requisits que han d'adoptar els sistemes i els programes informàtics o electrònics que s'utilitzin per generar les factures d'empreses i professionals, establint a més l'estandardització de formats dels registres de facturació.

Des del punt de vista del receptor de la factura, és un segell de confiança ja que, si rep una factura mitjançant el sistema Verifactu, tindrà la certesa que l'emissor de la factura està acollit a Verifactu i per tant està complint amb la obligació fiscal de declarar a Hisenda totes les factures.

Des del punt de vista de l'emissor de la factura, és un sistema que genera confiança als seus clients ja que com hem dit al punt anterior, aquests saben que la factura s'està declarant, però a més els facilita la feina comptable ja que, si els clients disposen d'una aplicació de gestió o comptabilitat que pugui llegir les dades del fitxer en format Verifactu, podran automatitzar el procés de registre de factures al vostre sistema.

És voluntari. L'empresa o professional pot decidir acollir-se al sistema Verifactu o no fer-ho.

Des del punt de vista de molts experts, la millor opció és acollir-se voluntàriament a Verifactu, ja que en fer-ho en certa manera l'emissor està donant a entendre tant els seus clients com l'Agència Tributària, que actua amb total transparència i legalitat a les obligacions fiscals que comporten l'emissió de factures i que, per tant, no té res a amagar.

El fet de no fer-ho pot generar sospites, tant als clients com a l'Agència Tributària, perquè no hi ha cap motiu pel qual una factura no es pugui comunicar a Hisenda en el moment de la seva emissió. A més, els requisits que han de complir les aplicacions utilitzades per les empreses que no s'acullin a Verifactu, són molt més exigents, arribant fins al nivell d'haver de registrar totes les operacions que fa un usuari o incidències que es puguin produir al sistema informàtic , ja que en cas d'inspecció hauran de demostrar que no s'ha produït cap manipulació de les factures un cop s'han emès.

Si l'ERP o programa de facturació que utilitzeu s'ha dissenyat de forma correcta, no és cap problema, ja que quan tingueu connexió a Internet es reprendrà el procés i les factures que hagin quedat pendents s'enviaran automàticament.

No. Verifactu és només per a les empreses que no són dins del Subministrament Immediat d'Informació (SII).

Si l'empresa és a Verifactu només té l'obligació d'enviar la factura en format Verifactu a l'Agència Tributària.

Als clients els seguirà enviant les factures tal com ho fa actualment, és a dir, en paper o PDF.

No obstant això, si el vostre programa de facturació us ho permet, podreu enviar als vostres clients la factura en PDF i el fitxer en format Verifactu, perquè així els clients que vulguin, a través del fitxer en format Verifactu podran comptabilitzar automàticament la factura que els hi ha emès.

Depèn de la vostra manera de treballar, per exemple:

  •  Si la vostra comptabilitat la porta una assessoria, pot ser convenient que demaneu als vostres proveïdors que juntament amb la factura en PDF, us enviïn la factura en format Verifactu, perquè d'aquesta manera la vostra assessoria podrà importar els fitxers directament a la vostra comptabilitat.
  •  Si introduïu manualment les factures de proveïdors al vostre programa de comptabilitat, també us estalviareu molta feina si us envien el fitxer en format Verifactu, ja que el més probable és que la vostra aplicació de Comptabilitat us permeti llegir aquest fitxer i automatitzar en gran mesura la comptabilització de factures de proveïdors.

En qualsevol cas, tenir el fitxer de la factura rebuda en format Verifactu guardat juntament amb la factura en PDF pot ser-vos d'utilitat en algun moment, de manera que el nostre consell és que en la mesura del possible sol·liciteu als vostres proveïdors la factura en PDF i també en format Verifactu.

No, perquè Verifactu només fa referència a les factures emeses, en cap moment estem enviant les factures que rebem.

A més, hi ha altres aspectes com que no totes les empreses s'acolliran voluntàriament a Verifactu, factures rebudes de proveïdors d'altres països, empreses que són al SII o altres casos, tampoc seria possible que l'Administració tingués tota la informació per calcular el model 303 perquè en molts casos faltaria informació sobre les factures rebudes.

Per fer-nos una idea podem dir que Verifactu és tenir el llibre de registre de factures emeses declarat a temps real a l'Agència Tributària, però per completar el model 303 manca el llibre de registre de factures rebudes.

No necessàriament, dependrà de la càrrega de treball que tinguin els sistemes encarregats de processar la informació rebuda per part de l'Agència Tributària, però això no ens ha de preocupar perquè el nostre ERP o programa de facturació haurà enviat la informació i en cas que es detecti alguna anomalia rebrem la notificació per solucionar-la, és similar al que ara passa amb el Subministrament Immediat d'Informació (SII).

Sí. Totes les factures que s'emetin al territori espanyol han d'incloure el codi QR i si la nostra empresa està acollida a Verifactu s'han de declarar igualment per aquest sistema.

L'excepció és el País Basc perquè ja utilitzen el sistema Ticket Bai que és molt semblant a Verifactu i es va començar a implantar el 2022.

Verifactu no té res a veure amb les factures rebudes per tant no hem de fer cap canvi pel que fa a les factures de compres i despeses, és igual si són de proveïdors nacionals o estrangers.

Encara que en alguns documents es parli de software comptable, el que realment es necessita per adaptar-se a Verifactu és un programa de facturació o un ERP, ja que els programes de comptabilitat per ells mateixos no tenen capacitat per generar factures.

Aquesta llei afecta totes les empreses i activitats que emeten factures a Espanya, per tant, la resposta en primer terme és que les activitats acollides a mòduls també han de complir aquesta normativa, encara que s'haurà d'esperar que entri en vigor la llei per assegurar-ho, ja que es comenta que hi podria haver algunes excepcions.

Tot i això, des de fa temps l'Agència Tributària ja està advertint que el sistema d'estimació objectiva, també anomenat règim de mòduls, desapareixerà, ja que Espanya és l'únic país de la Unió Europea que té un règim de tipus i algunes fonts citen que el 2025 podrien desaparèixer els mòduls.

Sí. El reglament no fa referència a un mínim de facturació, per tant, cal un programa de facturació que compleixi amb la normativa i heu de decidir si us acolliu voluntàriament a Verifactu o no ho feu.

Sí. L'obligatorietat és per a l'empresa que emet factures completes o factures simplificades, per tant, és igual si som un petit comerç, una perruqueria, un bar, restaurant o una empresa de qualsevol altre tipus.

Tant se val a qui s'emeten les factures.

Una factura simplificada és el que fins fa uns anys es coneixia com a tiquet de caixa, és un document de factura on no s'identifica el client i no és obligat que es desglossi l'import de l'IVA.

Les factures simplificades no són deduïbles perquè no s'està identificant el client.

Quan es pot emetre la factura simplificada?

La factura ordinària, també anomenada factura completa o simplement factura, ha d'identificar el client i detallar base imposable, IVA, retencions en cas que n'hi hagi i total de factura.

En el cas d'una empresa que per la seva activitat emeti factures simplificades i factures ordinàries, haurà de tenir una sèrie de facturació diferent per a cada tipus de factures.

No s'envia un resum, s'envien detallant la informació de cada factura, altrament no es podrien comprovar.

El sistema d'enviament de Verifactu comprova cada 60 segons si s'han generat factures noves i en cas afirmatiu realitza l'enviament agrupant totes les factures que no s'han enviat en una única comunicació a l'AEAT.

Però això no ens ha de preocupar ja que si el programa de facturació que utilitzem està dissenyat de forma correcta, aquest procés serà transparent per a l'usuari.

El fet de ser una organització sense ànim de lucre o una activitat econòmica exempta d'IVA no us exclou de l'obligatorietat d'emetre la factura, per tant s'aplica la norma general.

Si esteu acollits a Verifactu heu de remetre totes les factures a l'Agència Tributària.

L'emissió de la factura electrònica és la mateixa que per a la resta d'empreses:

  • Si emeteu factures a empreses o autònoms, haureu de generar la factura electrònica.
  • Si emeteu factures a particulars no és necessari generar la factura electrònica.

Si, perquè el fet que les factures es formalitzin davant de notari no té res a veure amb les obligacions fiscals de l'empresa, per tant han d'incloure el codi QR i en cas que l'empresa s'adhereixi al sistema Verifactu les haurà d'enviar igualment a la Agència Tributària a través de Verifactu.

Ara bé, si l'empresa està subjecta al SII (Subministrament Immediat d'Informació), en aquest cas no ho haurà de fer, però no pel fet que es formalitzin davant de notari, sinó perquè les empreses subjectes al SII, a la data de publicació d'aquesta resposta, queden exemptes de l'obligació d'incloure el QR a les factures i també de Verifactu.

  • Podrem continuar fent les factures amb Access?
    La nostra opinió és que no podreu continuar utilitzant Access per fer factures, perquè és el mateix que fer factures a Excel o Word ja que es poden manipular les dades de la factura un cop emesa.

 

  • La plataforma que fem servir per enviar les factures a l'Administració Pública estarà homologada per a Verifactu?
    Aquesta resposta us l'haurà de donar la plataforma que utilitzeu, però la nostra opinió és que el més probable és que aquestes plataformes no tindran cap problema en adaptar-se.

    No obstant això, heu de tenir en compte la resposta a la pregunta anterior i per tant, si la vostra aplicació a Access no us serveix, llavors haureu d'utilitzar un programa de facturació que estigui adaptat a la normativa i en aquest cas és probable que des del mateix programa tingueu l'opció d'enviar les factures electròniques a empreses i administracions sense haver de passar per cap plataforma, o bé podreu seguir enviant-les a través d'una plataforma especialitzada si aquesta us aporta avantatges addicionals, com el seguiment de respostes de les administracions públiques o altres aspectes.

Verifactu no és una aplicació ni una plataforma, és un sistema amb un conjunt de normes que regulen la tramesa d'informació de les factures emeses a l'Agència Tributària.

El reglament que regula aquestes normes es va publicar al BOE el 28/10/24, però aquest reglament a qui afecta realment és les empreses que desenvolupen els programes de facturació i els ERP, no afecta els usuaris dels programes.

El cost de l'enviament de la informació a l'Agència Tributària mitjançant Verifactu dependrà del programa utilitzat, això ho sabrem a mesura que els fabricants de programes vagin adaptant les aplicacions a Verifactu, però si ens basem en el que ha passat amb el Subministrament Immediat d'Informació (SII), la majoria de fabricants han repercutit el cost de desenvolupament i actualitzacions de la nova normativa en el manteniment anual o en la quota de subscripció al programa de facturació, en el cas dels ERP i programes de facturació que distribuïm des de Micrologic podem dir que és un import petit assequible per a qualsevol empresa.

El que difícilment trobarem seran programes de facturació gratuïts adaptats a Verifactu, perquè encara que per a l'usuari resulti una operació totalment transparent, la implementació és complexa i requereix un manteniment per garantir-ne el funcionament correcte i l'adaptació als canvis que en un futur s'hagin d'anar aplicant a Verifactu.

Depèn del vostre programa de facturació.

Si és un programa estàndard, d'un fabricant reconegut com ho són els ERP i programes de facturació que distribuïm des de Micrologic, no tindreu cap problema.

Si és un programa que ha quedat obsolet o que ja no disposa d'un suport tècnic capaç d'adaptar-lo, haureu de canviar de programa.

Si es tracta d'un programa desenvolupat a mida haureu de parlar amb el vostre proveïdor, encara que és molt possible que a menys que sigui una aplicació molt específica, us resulti millor canviar a un software de facturació o un ERP estàndard que s'adapti a les necessitats de la vostra empresa.

Fins que no entri en vigor la llei Crea i Creix no hi ha cap canvi en la manera de com s'han de guardar les factures emeses i rebudes.

Com ja hem explicat al webinar del dia 23-10-2024, no està previst que la llei Crea i Creix entri en vigor abans del 2026 per a empreses que facturen més de 8 milions d'euros i del 2027 per a la resta, encara que faltant tant temps des de la data en què estem escrivint aquest article és possible que aquestes dates es puguin demorar.

Només estem obligats a enviar les factures en format factura electrònica a l'Administració.

Ara bé, és possible que tinguem clients que a més de demanar-nos la factura electrònica en PDF que és el més habitual, ens la demanin també en format factura electrònica perquè això els faciliti la seva incorporació al programa de gestió o de comptabilitat.

Un altre cas que es donarà de forma habitual és que si tenim clients que tenen la comptabilitat externalitzada, és a dir que els hi getiona una assessoria, aquests clients ens demanin les factures en PDF i també en factura electrònica, ja que així els hi podran enviar al seu assessor i aquest les podrà comptabilitzar automàticament.

I si és la nostra empresa qui té la comptabilitat externalitzada, serem nosaltres qui demanarem les factures en PDF i factura electrònica als nostres proveïdors, per així poder enviar a la nostra assessoria les factures rebudes i les emeses en format factura electrònica a més de en PDF o paper.

Totes les empreses o autònoms establertes a Espanya, excepte les acollides al règim de SII (Subministrament Immediat d'Informació) i les del País Basc que ja tenen el règim de Ticket Bai que és semblant.

En aquest cas no hi estaríem obligats, però és possible que això canviï ja que segons fonts de l'Agència Tributària, actualment el fet que les empreses que són al SII no tinguin l'obligació d'incorporar el QR, pot significar un tracte discriminatori per a qui rep la factura.

La nostra opinió és que no val la pena donar-se d'alta al SII només per no haver de posar el codi QR a les factures, però com sempre en aquests casos, qui us pot aconsellar millor serà el vostre assessor fiscal.

En aquest cas també haureu d'incloure el codi QR a les vostres factures.

Acollir-vos a Verifactu és voluntari, si us hi acolliu haureu d'enviar el fitxer de la factura electrònica a l'Agència Tributària.

Als vostres clients els hi haureu de seguir enviant com fins ara, és a dir, en PDF o en paper ja que el reglament de Verifactu no obliga a enviar la factura electrònica als clients.

Si els vostres clients són Administracions Públiques, per exemple un Ajuntament, haureu de seguir enviant-los la factura electrònica com fins ara.

El codi QR s'ha de reflectir a totes les factures emeses, tant si són factures simplificades com si són factures ordinàries, per tant ja que per al programa de facturació no serà un problema incloure el codi QR a les factures d'agrupació de vendes, el nostre consell és que incloeu el codi QR en totes les factures que feu, tant simplificades com ordinàries.

Verifactu només afecta les factures emeses, no a les rebudes, per tant el vostre programa de facturació no enviarà les factures rebudes per Verifactu.

Quan els programes estiguin adaptats al reglament que es va publicar el 28/10/2024 farem aquestes formacions i posarem a la vostra disposició vídeos que expliquin com funcionarà el sistema d'enviament de factures Verifactu.

Cal tenir en compte que el termini d'adaptació dels programes és de 9 mesos des de la publicació del reglament i que és possible que com ja ha passat altres vegades durant aquest temps apareguin canvis a la normativa, per tant és possible que la majoria de fabricants de software actuïn amb prudència abans d'alliberar les versions que incloguin aquests canvis i haurem desperar que estiguin disponibles.

La llei Antifrau s'aplica a totes les factures, tant si són per a empreses, professionals o particulars, per tant com a norma general haureu de generar la factura a tots els vostres clients i incloure el codi QR, tant se val si són clients particulars o empreses.

Si us aculliu voluntàriament a Verifactu, les haureu d'enviar a l'Agència Tributària.

En cas que estigueu acollits a un règim de mòduls, com ja hem contestat en altres preguntes, és possible que hi hagi algunes excepcions, però fins a la data  d'aquesta resposta no tenim constància que s'hagi publicat cap relació d'aquestes excepcions, per tant hem de pensar que el més probable és que us apliquin la norma general.

Sí, però haureu d'incloure igualment el codi QR a les factures.

Tingueu en compte que per poder remetre les factures de tercers mitjançant Verifactu haureu de validar la vostra capacitat de representació, o bé com a apoderat o com a col·laborador social. Si teniu dubtes en aquest punt el millor és que ho consulteu amb el vostre assessor fiscal.

Necessitareu un programa de facturació multiempresa que us permeti crear una base de dades separada per a cada client de manera que no es barregin les factures dels uns i dels altres.

És un cas similar al d'assessories que emeten factures d'alguns clients perquè no tenen poc volum o no tenen mitjans per fer-les.

No podran fer factures manualment, per tant, hauran d'utilitzar un programa de facturació que garanteixi que estan complint la normativa.

Les factures simplificades han d'incloure el codi QR.

L'enviament de les factures simplifiques a l'Agència Tributària dependrà de si s'acullen voluntàriament o no a Verifactu.

Rotundament NO!

Mai no s'ha de pujar un certificat electrònic a una plataforma externa ja que representa un risc de seguretat molt alt.

S'ha desenvolupat un reglament que contempla aquests casos, per tant el que haureu de fer, és comprovar i assegurar-vos que la plataforma de facturació que utilitzareu està complint aquest reglament.

Segons fonts de l'Agència Tributària, es posarà a disposició pública una aplicació amb prestacions bàsiques per fer una factura, amb les característiques següents:

  • Accessible des de la web de l'AEAT.
  • Entorn web.
  • Generar i consultar factures.
  • Generar el PDF.
  • Generar els registres de facturació.
  • El disseny de la factura és estàndard.
  • No admet personalitzacions.
  • No serà una aplicació 100% Verifactu, de manera que a l'hora d'escriure aquest article no podem assegurar que serveixi per als qui es vulguin acollir voluntàriament a Verifactu.
  • Desconeixem les limitacions que tindrà aquesta aplicació quant a nombre de factures permeses per emissor o altres dades.

Cal tenir en compte que aquesta aplicació serà només per fer la factura, no tindrà les funcions habituals d'un programa de facturació que fins i tot sent una petita empresa o un autònom poden ajudar molt en el dia a dia.

Tenim temps fins que entri en vigor el projecte Verifactu, que a data de publicar aquest article és el 01/07/2025.

Se suposa que el programa de facturació gratuït ofert per l'Agència Tributària hauria d'estar a punt per quan entri, però en aquests moments no sabem si serà així.

Per tant, si arribats a la data no està disponible el programa gratuït de l'AEAT, haureu d'utilitzar una altra solució.

L'empresa que generi l'autofactura haurà de validar la seva capacitat de representació, bé com a Apoderat o com a Col·laborador social.

Aquestes factures hauran de portar el codi QR i queden afectades per la normativa de la llei Verifactu ja que l'emissor no és l'empresa que està al SII.

Sí, però és aconsellable fer abans la consulta a l'Agència Tributària.

Per començar a enviar els registres de facturació a través de Verifactu no cal fer cap tràmit, només començar a enviar-los.

Per deixar de fer-ho cal esperar el 31 de desembre de l'any en curs.

És a dir, un cop comencem voluntàriament a enviar els registres a Verifactu, hem de seguir com a mínim fins al 31 de desembre de l'any en curs.

Si arribem a dia 1 de gener i tornem a enviar els registres, haurem de tornar a seguir durant tot l'any.

No hi ha una relació de tots els programes que estaran adaptats a la factura electrònica, però sens dubte com a mínim seran tots els que a darrere tinguin un fabricant de software consolidat, com són els programes de facturació i ERP que distribuïm des de Micrologic.

El problema estarà amb aquells programes fets a mida que no tinguin darrere una empresa o professional capaç d'adaptar-lo a la llei Antifrau (Projecte Verifactu) i més endavant a la llei Crea i Creix (Projecte Espanyol de Facturació Electrònica), o bé els programes que hagin quedat obsolets i ja no tinguin al darrere ningú que els pugui actualitzar.

El nostre consell és que si vosaltres teniu un programa de facturació que cobreix les vostres necessitats pregunteu al vostre proveïdor si aquest programa s'actualitzarà. En cas que no tingueu programa de facturació o no esteu satisfets amb la vostra solució actual, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari que trobareu en aquesta mateixa web i us atendrem sense cap compromís per part vostra.

Fins que no entri en vigor de la llei Crea i Creix, que com s'ha explicat té previstes unes dates d'entrada en vigor a partir del 2026 i 2027, però que fins i tot es podria demorar, no hi ha cap obligació per part de les empreses de tenir les factures a disposició dels clients en un núvol, ja que la llei Antifrau (Projecte Verifactu) no preveu aquesta obligació.

Un cop entri en vigor la Llei Crea i Creix (Projecte Espanyol de Facturació Electrònica), llavors és quan totes les empreses i professionals hauran de tenir les factures B2B a disposició dels seus clients en un núvol.

Passa que amb la Llei Crea i Creix totes les factures B2B s'hauran de remetre obligatòriament al núvol de l'Agència Tributària, però a la data d'escriure aquest article, no sabem si aquest núvol públic mantindrà les factures durant els 4 anys que exigeix la llei o només durant un temps perquè les empreses tinguin l'opció de traspassar-les al núvol privat.

Per tant, de moment haurem d'esperar que es vagin perfilant aquests detalls per part de l'Administració.

A la seva pregunta hi ha dos aspectes:

  • Seguretat al núvol. 
    • Si ens referim al núvol públic que l'Agència Tributària engegarà, serà un sistema segur.
    • Si pengeu les factures en un núvol privat, la seguretat dependrà del sistema que escolliu, però sens dubte tindreu opcions al mercat d'empreses i fabricants de software de sistemes d'emmagatzematge segur.
       
  • Qui pot accedir a les factures.
    Només hi han d'accedir els clients, mitjançant una autenticació prèvia. Lògicament es poden utilitzar diferents maneres d'autenticar-se i això també afectarà a la seguretat, per exemple no és el mateix autenticar-se mitjançant un certificat digital, que només amb una contrasenya.

Sabem que en una connexió sempre hi ha un risc, però es pot minimitzar molt si es fan les coses correctament.

La llei Crea i Creix afecta a totes les empreses i professionals, no importa si són al SII.

Quan entri en vigor la llei Crea i Creix totes les factures entre empreses i professionals - factures B2B - (no quan el client és un particular), s'han d'enviar obligatòriament al núvol públic de l'Agència Tributària i opcionalment a un núvol privat de l'empresa.

Fins que no entri en vigor la llei Crea i Creix no hi ha cap obligació d'enviar les factures B2B a cap núvol.

El codi QR no té res a veure amb la Llei Crea i Creix, és part de la llei Antifrau (Projecte Verifactu) i en la data d'escriure aquest article, les empreses acollides al SII no han d'incloure el codi QR perquè el projecte Verifactu no els afecta. Podeu consultar la resposta número 1 que també fa referència a aquest punt.

No és que el paper o el PDF hagin de desaparèixer, el que passa és que quan entri en vigor la llei Crea i Creix, a efectes fiscals les factures B2B només seran vàlides quan estiguin emeses en format factura electrònica i comunicades al núvol públic de l'Agència Tributària, però les factures que s'emetin a particulars continuaran portant el codi QR si l'emissor hi està obligat.

A la data de publicació d'aquest article no tenim constància que quedi prohibit enviar les factures B2B en PDF o paper, per tant, si un client les demana en aquests formats perquè els és més còmode per la seva manera de treballar, podrà continuar fent-ho, però tenint en compte que a efectes fiscals la factura vàlida serà la factura electrònica que hagi pujat al núvol públic de l'Agència Tributària.

Amb la llei Antifrau (Projecte Verifactu), es comuniquen dades de capçalera i peu de factura, és a dir, dades d'identificació de l'emissor i el receptor de la factura, així com bases imposables, impostos, retencions i total de factura.

Amb la llei Crea y Creix (Projecte Sistema Espanyol de Factura Electrònica), també es pujarà el detall de les factures.

Tant se val si el client és estranger o nacional, la normativa és la mateixa per a tots, és a dir, no és que si el client és estranger no haguem d'incloure el codi QR a la factura en el cas del projecte Verifactu o no l'hem de pujar a la núvol de l'Agència Tributària quan entri en vigor la llei Crea i Creix.

En el cas de la llei Antifrau (Verifactu), les factures de proveïdors no tenen cap afectació, tant se val si són clients nacionals, comunitaris o fora de la Unió Europea.

En el cas de la Llei Crea i Creix les factures rebudes de proveïdors estrangers no estaran al núvol públic de l'Agència Tributària i per tant no haurem de marcar-ne els estats, si s'han acceptat, pagat, etc.

A Micrologic posem a la vostra disposició dues opcions de programes de facturació o ERP, tots dos són programes de fabricants solvents i reconeguts que compleixen en tot moment amb la legislació vigent.

Però a més:

  • Assessorem sobre quina de les nostres solucions és la que millor s'adapta a les vostres necessitats.
  • Fem un pressupost i una demostració sense compromís per part vostra.
  • Ajudem en la formació, personalització, traspàs de dades i posada en marxa.
  • Tenim suport tècnic especialitzat per resoldre dubtes o noves necessitats.

També hem posat a la disposició de tots el seminari sobre la factura electrònica i aquest apartat per compartir la informació que tenim sobre La llei Antifrau i la Llei Crea i Creix.

Podeu demanar-nos més informació al formulari que apareix en aquesta pàgina o veure més detalls sobre els nostres programes de facturació en aquest mateix lloc web.

El software de comptabilitat que s'utilitzi no té cap problema ja que en general, són els programes de facturació els que s'han d'adaptar a les noves normatives en matèria de facturació per a les dues lleis.

En el cas de la Llei Crea i Creix, és possible que alguns programes de Comptabilitat també incloguin opcions per comunicar els estats de les factures: acceptació, cobrada, pagada, rebutjada, etc., però haurem d'esperar que els fabricants de programes realitzin les adaptacions i millores en els seus sistemes.

Per tant, si utilitzeu SQL-PYME (o qualsevol altre programa de facturació) per emetre les factures i gestionar els cobraments i pagaments, no haureu de fer res al vostre programa de comptabilitat, però si esteu introduint les factures de compra i els pagaments directament a un programa de Comptabilitat us haureu d'assegurar que el fabricant d'aquest programa l'adaptarà a la llei Crea i Creix que a la data d'aquest article té prevista la seva entrada en vigor el 2026 i el 2027.

Tal com responem a la pregunta núm. 40, l'Agència Tributària posarà a disposició pública un software gratuït amb funcionalitats bàsiques, en desconeixem les característiques però entenem que pel volum de facturació que ens comenta no tindrà cap problema.

No ens hem de confondre:

  • La llei Antifrau (Projecte Verifactu) entra en vigor l'01/07/2025 per a totes les empreses que no estan acollides al SII, per tant d'entrada són empreses que facturen menys de 6 milions d'euros o que estan acollides voluntàriament al Subministrament Immediat d'informació (SII). Com ja expliquem en altres apartats és possible que aquesta data de l'01/07/2025 s'endarrereixi uns mesos, però en qualsevol cas no seran gaires. El reglament que regula els aspectes tècnics d'aquesta llei es va publicar el 28/10/2024.
     
  • La llei Crea i Creix (Projecte Espanyol de Facturació Electrònica) és la que té prevista la seva entrada en vigor en un termini d'1 any per a empreses que facturen més de 8 milions d'euros i de 2 anys per a la resta. A la data de revisió d'aquest article, el reglament que regula els aspectes tècnics d'aquesta llei no s'ha publicat, per tant les dates del 2026 i del 2027 es podrien veure modificades en funció de quan es publiqui aquest reglament.

El més lògic és pensar que els programes de facturació que s'adaptin al Projecte Verifactu (Llei Antifrau), també s'adaptin al Projecte Espanyol de Facturació Electrònica (Ley Crea i Creix), ja que del contrari deixarien de tenir validesa.

Els terminis no són els mateixos, podeu consultar-los a la pregunta 57 i també en altres apartats d'aquesta web.

Totes les factures ordinàries i factures simplificades (que també es coneixen com a tiquets de venda), s'hauran d'emetre amb un sistema o programa de facturació que compleixi els requisits de facturació de la llei Antifrau, a més totes hauran de portar el codi QR perquè el client pugui comprovar a la seu electrònica de l'Agència Tributària la validesa fiscal de la factura o factura simplificada.

Els empresaris acollits a mòduls també estan inclosos, excepte algunes excepcions molt concretes que encara no s'han publicat, per tant, la majoria de comerços, restauració i altres activitats com a centres de bellesa, perruqueries, etc., hauran d'adaptar els seus sistemes de facturació .

Com ja expliquem a la pregunta número 45, hi ha molts programes al mercat que compliran amb les dues normatives.

En aquesta pàgina web teniu informació sobre els dos programes que us podem oferir des de Micrologic i si necessiteu més informació, un pressupost o una demostració sense compromís per la vostra banda, podeu enviar-nos les vostres dades a través del formulari que apareix en aquesta pàgina i ens posarem en contacte amb vostè com més aviat millor.

Amb la llei Antifrau (Projecte Verifactu), no hi ha cap element que afecti els clients de l'empresa més enllà de la inclusió del codi QR a la factura.

Quan entri en vigor la llei Crea i Creix, previsiblement el 2026 i 2027, quan la factura sigui B2B, és a dir entre empreses i professionals, els seus clients hauran de descarregar les factures des del núvol de l'Agència Tributària o des d'un núvol privat que l'emissor de la factura posi a la disposició dels clients. Consulteu la pregunta número 46 per a més informació sobre l'emmagatzematge de les factures electròniques al núvol públic de l'AEAT i núvol privat de l'empresa.

Pel que fa a la llei Antifrau (Verifactu), només afecta les factures emeses als nostres clients.

Pel que fa a la llei Crea i Creix afectarà totes dues, encara que realment només afecta a les emeses, l'aconsellable és utilitzar un software que també permeti indicar l'estat de les factures rebudes, acceptada, rebutjada, pagada… Però com que el reglament tècnic de la llei Crea i Creix encara no s'ha publicat, no en podem donar més informació.

En un futur no ho sabem, però en un període inicial el vostre assessor fiscal haurà de continuar generant i enviant els models fiscals. Pot passar que en casos més senzills l'Agència Tributària ja tingui tota la informació, però desconeixem si a curt termini hi haurà una opció perquè la liquidació de models com l'IVA es pugui fer directament amb aquesta informació.

En altres models encara és més complicat ja que hi intervenen més aspectes comptables i fiscals que no només les factures emeses i rebudes.

En qualsevol cas, un dels objectius que pretén la llei Antifrau (Projecte Verifactu) és la simplificació administrativa, per tant és possible que alguns processos s'acabin generant de manera automàtica o pseudoautomàtica.

La factura en paper no desapareix i els comerços seguiran lliurant les seves factures simplifiques en paper, però ara hauran d'incloure el codi QR que permetrà al client verificar a la seu de l'Agència Tributària si la factura té validesa legal, però com ja s'explica a l'apartat Com funciona el sistema de comprovació del codi QR per als receptors de les factures? , https://www.programesdegestio.cat/factura-electronica/projecte-verifactu, el fet que una factura ordinària o factura simplificada no estigui registrada a l'Agència Tributària no vol dir necessàriament que no sigui una factura vàlida, ja que dependrà de si l'emissor s'ha acollit voluntàriament al sistema Verifactu per enviar les factures a l'AEAT.

Ara bé, allò que es pretén amb l'obligació d'incloure el codi QR a les factures i l'opció de presentació voluntària de les factures a l'Agència Tributària és lluitar contra el frau fiscal, per tant, un comerç, restaurant, cafeteria o qualsevol altre establiment que s'aculli voluntàriament a l'enviament dels seus registres de facturació a través de Verifactu, sempre ens podrà aportar un punt més de confiança.

No tenim constància que el fet que un client rebi una factura que no estigui complint amb la normativa pugui suposar una sanció per al client, ja que qui està incomplint és l'emissor, però en aquest punt caldrà estar atent a l'evolució de la legislació i davant de qualsevol dubte consultar-ho amb el vostre assessor fiscal o directament amb l'Agència Tributària.

Totes les factures ordinàries i factures simplificades (tiquets) han d'incloure el codi QR, tant se val qui sigui el destinatari.

Si us aculliu voluntàriament a l'enviament de factures a l'Agència Tributària mitjançant el sistema Verifactu, el vostre programa de facturació de gestió de restaurants s'haurà d'encarregar de fer l'enviament a l'Agència Tributària de forma totalment transparent per a vosaltres.

A la pregunta número 20 d'aquesta secció teniu més informació sobre la freqüència amb què s'han d'enviar els registres de facturació.

La llei Antifrau (Verifactu) no obliga a enviar les factures electròniques als clients, només a l'Agència Tributària en cas que l'empresa s'hagi acollit voluntàriament a l'enviament a través del sistema Verifactu.

Quan entri en vigor la Llei Crea i Creix, previsiblement el 2026 per a empreses que facturen més de 8 milions d'euros i el 2027 per a la resta, és quan s'hauran d'enviar en factura electrònica entre empreses i professionals (B2B), no quan els clients siguin particulars.

Teniu més informació a l'apartat:

 https://www.programesdegestio.cat/factura-electronica/projecte-del-sistema-espanyol-de-factura-electronica

Sí, s'han de signar digitalment per garantir-ne la validesa legal.

Quan entri en vigor la llei Crea i Creix és quan haurem de pujar les nostres factures emeses al núvol públic de l'Agència Tributària.

El programa de facturació és qui les hauria de pujar automàticament, encara que és probable que hi hagi alguna opció perquè es pugui pujar el fitxer manualment.

Cal enviar totes les factures emeses a Espanya, no importa si el client és nacional o estranger, per tant no hi ha cap motiu perquè es produeixin salts en la numeració de les factures que es comuniquen a l'Agència Tributària.

Hi ha diferents maneres d'enviar les factures emeses al vostre assessor, dependrà del programa que tingui l'empresa i l'assessor.

A Micrologic tenim sistemes per exportar les factures dels programes de facturació que distribuïm a formats que es poden importar des de diferents programes de comptabilitat habitualment utilitzats pels assessors.

Però amb la nova normativa encara serà més fàcil, ja que només caldrà que l'empresa exporti les factures en format factura electrònica i l'assessor les importi des del programa de comptabilitat.

Es soluciona de la mateixa manera que fins ara, és a dir, mitjançant una factura de bescanvi, també anomenada factura de substitució.

Per emetre aquestes factures s'han de reunir una sèrie de requisits, entre els quals:

  • No pot haver transcorregut més de 4 anys des de l'emissió de la factura simplificada.
  • És necessari que el sol·licitant presenti la factura simplificada original o una còpia en format digital que estigui certificada per una aplicació homologada per l'Agència Tributària.
  • Si qui realitza la sol·licitud és una empresa externa haurà d'acreditar l'autorització rebuda per part de l'empresa interessada i, a més a més hauran de demostrar la procedència de les factures simplificades que volen bescanviar, ja que altrament es podrien falsejar dades.
  • Aquestes factures de canvi han de portar una sèrie de facturació pròpia i lògicament una numeració correlativa.
  • Aquestes factures no tenen efectes fiscals a l'empresa que les emet, per tant, a nivell fiscal no es produeix duplicitat de facturació.

En resum, la normativa en facturació electrònica no ens afecta en aquest tipus de factures, però és important que abans d'emetre-les ho consulteu al vostre assessor fiscal per assegurar-vos que s'estan emetent de forma correcta.

Este sitio web utiliza Cookies. Las cookies propias se usan para mejorar nuestros servicios y asegurar un buen funcionamiento de la página. El usuario tiene la posibilidad de aceptar solo las cookies necesarias o de aceptarlas todas. Además puede configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.

Acceptar totes les cookies
Acceptar només cookies necessàries
Com configurar