Cal tenir en compte que la càrrega impositiva a les empreses és un factor clau per a l'atracció d'inversió estrangera i per a la salut financera de les companyies nacionals. La comparació amb altres països de la Unió Europea, com Estònia, on el model impositiu és més atractiu per a les empreses, ressalta la necessitat d'una revisió i possible reforma al sistema fiscal espanyol per millorar-ne la competitivitat.
La fugida de beneficis cap a paradisos fiscals i països amb tributació més baixa genera conseqüències directes en la recaptació, cosa que posa de manifest la urgència d'abordar aquesta problemàtica. La pèrdua d'ingressos per a Hisenda és significativa i afecta directament la capacitat del país per invertir en infraestructura, serveis públics i altres aspectes fonamentals per al desenvolupament socioeconòmic.
Aquest escenari planteja la necessitat de trobar un equilibri entre la recaptació fiscal i la creació d’un entorn atractiu per a les empreses, fomentant així la inversió, la creació d’ocupació i el creixement econòmic.
La revisió i la possible modificació del sistema impositiu poden ser claus per millorar la competitivitat d'Espanya en el panorama europeu i global, promovent un ambient més propici per al desenvolupament empresarial sense comprometre la recaptació necessària per al funcionament de l'Estat.
Les darreres dades difoses per l'Agència Tributària presenten una caiguda dels ingressos nets per Societats de l'11,1% entre el gener i el setembre del 2023. Una retallada de la recaptació que respon en gran mesura a l'increment extraordinari de les devolucions.
El desafiament és trobar un punt mitjà que permeti atraure inversions, retenir beneficis i, alhora, assegurar una recaptació fiscal que recolzi el benestar i el progrés del país.