La Hisenda espanyola aplana el camí per eliminar declarar de l’IVA trimestral als autònoms que guanyin menys de 85.000 €

La Directiva europea 2020/285, que es va implementar el 18 de febrer del 2020, aplana el camí per eliminar l'obligació de declarar l'IVA trimestral als autònoms que guanyin menys de 85.000 € a l’any. I La Hisenda espanyola es troba en ple procés d'adaptació a les noves normatives europees que entraran en vigor a partir del gener del 2025.

La Hisenda espanyola aplana el camí per eliminar declarar de l’IVA trimestral als autònoms que guanyin menys de 85.000 €

Aquestes mesures tenen com a objectiu principal alleujar la càrrega fiscal dels autònoms que generen ingressos anuals inferiors a 85.000 euros. El termini fixat per Europa per a l'adopció d'aquesta mesura és l'1 de gener de 2025, però, és comú que els Estats membres, incloent-hi Espanya, tendeixin a endarrerir-se en la transposició d'aquestes normes, cosa que pot comportar sancions per part de la Unió Europea.

Fins ara, en absència d'un text oficial a Espanya, la normativa europea planteja la possibilitat que els autònoms amb ingressos anuals inferiors a 85.000 euros tinguin l'opció d'escollir entre mantenir el règim general de l'IVA vigent o acollir-se al règim especial de franquícia de l'IVA.

Aquesta última opció implica que aquests autònoms no necessiten incloure l'impost sobre el valor afegit a les factures emeses, cosa que significa que no estaran obligats a declarar-lo. Per poder beneficiar-se de la franquícia, els autònoms no han d'haver superat els 85.000 euros de volum de negoci l'any natural previ a la sol·licitud. Tot i això, la Directiva europea atorga als Estats la facultat d'ampliar aquest període als dos anys naturals anteriors, cosa que brinda certa flexibilitat en la seva aplicació.

En resum, els autònoms amb ingressos més baixos a Espanya poden anticipar un alleugeriment significatiu en la seva càrrega fiscal a partir del 2025, gràcies a l'adaptació de la normativa europea que permetria l'eliminació de l'obligació de declarar l'IVA i l'opció d'acollir-se al règim especial de franquícia de l’IVA.

La Hisenda espanyola treballa en la transposició d'aquesta normativa, fet que suposa un canvi important en el panorama tributari per a aquest grup de treballadors per compte propi. Estarem atents a tots els canvis, per saber com queda finalment la declaració de l’IVA per part dels professionals autònoms.

Tornar al llistat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar