La investigació de Claudia Goldin se centra en un aspecte crucial de l'economia contemporània: la incorporació de les dones al mercat laboral i el seu impacte en la desigualtat de salaris. Una de les troballes més destacades de Goldin és que la participació de les dones al mercat laboral no va seguir una trajectòria ascendent lineal durant els darrers dos segles, com sovint s'assumia, sinó que més aviat s'ajusta a una corba en forma d'U .
Aquest descobriment crucial dóna llum sobre com la participació de les dones al mercat laboral ha evolucionat al llarg de la història. Goldin sosté que durant la transició d'una societat agrària a una industrial a principis del segle XIX, la participació de les dones casades va disminuir. Tot i això, a mesura que es desenvolupava el sector de serveis a principis del segle passat, la participació de les dones casades va començar a augmentar. Aquest patró d'U es deu, segons Goldin, a canvis estructurals a l'economia ia l'evolució de les normes socials pel que fa a les responsabilitats de les dones a la llar i la família, que estan influenciades per la història i la cultura.
L'obra de Claudia Goldin és essencial per comprendre com les polítiques laborals i socials poden abordar la bretxa salarial de gènere i promoure la igualtat d'oportunitats al mercat laboral. Les seves investigacions han demostrat que no és simplement un problema de discriminació directa, sinó que també està vinculat a factors econòmics i socials més amplis.
El Premi Nobel d'Economia 2023 atorgat a Claudia Goldin és un reconeixement merescut a la seva contribució destacada a la comprensió de la dinàmica de gènere en el mercat laboral i la bretxa salarial, així com al seu paper pioner en l'estudi d'aquests temes. El seu treball continua inspirant i orientant polítiques que busquen abordar les desigualtats de gènere a tot el món.